onsdag 3 juni 2009

Vilken linje har socialdemokraterna i EU-parlamentsvalet

Socialdemokraterna profilerar sig hårt med ja-sägare och de profilerar sig hårt med EU-kritiker, med vilken röst ska de socialdemokratiska kandidaterna tala?
I flera debatter jag deltagit, hävdar de socialdemokratiska motdebattörerna att de ska rädda svensk arbetsrätt och svenska kollektivavtal. Hur kan de säga något sådant? Socialdemokraterna har röstat ja till Lissabonfördraget vilket innebär att EU:s lagar är överordnade svenska lagar, även arbetsrätten. Det vet de, de bör begripa vad de beslutat. De har med andra ord skjutit sig själva i foten och talar med kluven tunga inför väljarna.
Dessutom innebär Lissabonfördraget att majoriteten styr i EU, inte ett land en röst, utan de tyngsta länderna som Tyskland, Frankrike, Italien och Storbritannien. Om dessa fyra länder når en överenskommelse och får med sig ytterligare ett land, då måste de övriga 22 medlemsländerna, varav Sverige är ett, lyda trots att de har en annan syn i frågan. Detta kallar socialdemokraterna ”mer demokrati”. Det är enkelt att begripa att demokratin kapsejsar trots socialdemokraternas dimridåer.
För att ge mer kraft i sin iver att folk ska rösta på socialdemokraterna säger de att de inte ska godkänna den nya kommissionen ifall de inte får igenom sina krav. Detta är rent nonsens.
Vid ett majoritetsbeslut blir den socialdemokratiska gruppen överkörd av de övriga.
För att ställa ett sådant krav ska det dessutom lämnas fram av en kommissionär och antas av ministerrådet. Detta kommer inte att ske innan den sjunde juni och dessvärre inte sedan heller.
Junilistan vill därför ha ett undantag för svensk arbetsrätt och svenska kollektivavtal inom EU, vi vill värna den svenska modellen. Vi vill ha en folkomröstning om EU:s nya grundlag, Lissabonfördraget. Mer demokratiskt kan det väl inte bli? Vi vill vara Sveriges röst i Bryssel istället för att tala med Bryssels röst i Sverige. Tycker Du som vi och vill ha en företrädare som företräder Dig i EU-parlamentet, rösta på Junilistan den sjunde juni.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

8 kommentarer:

  1. Sossarna hycklar när dom säger att dom ska försvara arbetsrätten! Klart att vi röstar på dig. Hoppas att det går bra.

    SvaraRadera
  2. Sossarna och Alliansen diskvalificerade sig när de utan betänkligheter röstade för Lisabonfördraget i riksdagen i höstas. När sedan Irland, genom "mutor", eventuellt godkänner Lisabonfördraget hösten 2009, är vi i samma läge som i gamla Sovjet. Skillnaden är den att centralkommittén finns i Bryssel inte i Moskva. Sossarna får inte min röst men det får Du!

    SvaraRadera
  3. Korruption och bedrägeri,ja sådant Europa vill vi inte ha!Slösa bort så mycket pengar? Det fins faktiskt folk som svälter,var finns moralen. Ni politiker ska vara föredömen!Stå på dig Peter du känns äkta.

    SvaraRadera
  4. Robin hood...
    Stå på dig i allt du hävdar att försvara vår svenska demokrati. Låt inte Sverige bli en lydstat till de fyra europeiska "stormakterna" och kanske även till en femte och ofantligt stor "stormakt", som dessutom inte tillhör Europa. Vi bör hövda vår egen suveränitet inom alla väsentliga områden.

    Sist och allra viktigast: Sverige måste begära undantag från den europeiska vakltan, Euron!!!

    SvaraRadera
  5. Det var ju en bra valappell med elegant antydda formuleringar. De värderingar du står upp för är ju de som socialdemokraterna borde ha stått för men dessvärre kommit helt vilse i.

    Med den nya konstitutionen och majoritetsbeslut blir ju (s)-partisterna lika maktlösa i ministerrådet som i EU-parlamentet. Det är ju inte ens säkert att vi får en egen kommissionär som som kan företräda svenska intressen i kommissionens lagförslag, utan vi blir helt beroende av att den enskilde ministern (1 av 27) kan prata för vår sak vid ministerträffarna.

    SvaraRadera
  6. Står bakom dig till 100 %
    Helt riktiga och sunda värderingar.
    det är så vackert att det tåras i ett arbetaröga.

    SvaraRadera
  7. Socialdemokraterna hade en historisk chans att stå upp för de svenska löntagarna och den svenska modellen för arbetsrätt vid riksdagens ställningstagande till Lissabonfördraget i november 2008.
    Man gjorde inte det och försöker nu inbilla väljarna att man ska kunna nå framgång genom att driva frågan via opinionsbildning i EU-parlamentet och påverka EU-kommissionen att öppna det som kallas utstationeringsdirektivet för att förändra detta.
    Lycka till må man säga.
    Men denna strategi innebär att välja en stor och synnerligen osäker omväg för att värna vår arbetsrätt och kollektivavtalen. Det är för mig, och säkert många andra, en gåta hur socialdemokratiska partiet kunde avstå från att utnyttja sin oppositionsroll för att försvara de värden som socialdemokratin traditionellt ställt sig bakom.
    En opposition som inte utnyttjar sin maktposition i riksdagen är i realiteten ingen trovärdig opposition.
    Socialdemokraterna gjorde också, i och med sitt ja till Lissabon, sällskap med allianspartiernas riksdagsmän på den väg de redan tidigare beträtt: att fortsätta undergräva demokratin genom att lämna ännu mera makt till det överstatliga EU- etablissemanget. Det innebär bland mycket annat att Sverige säger ja till att vi ställer upp på EU:s uppbyggnad av en gemensam utrikes- och säkerhetspolitik med militär kapacitet att kunna sätta in i olika delar av världen.
    För mig är det självklart att vi ska uppträda under FN:s mandat när vi gör internationella fredsbevarande insatser.
    Hur ska man förklara varför det socialdemokratiska partiets ledning och deras riksdagsledamöter agerar som de gör?
    Junilistan ställer upp på att inte lämna mer makt till EU utan vill att länderna i allt väsentligt bedriver europeiskt och annat internationellt mellanstatligt samarbete grundat på frivilliga överenskommelser och former länderna mellan.
    Det är ytterligare ett starkt skäl till varför jag lägger min röst på Junilistan!

    SvaraRadera
  8. Robin Hood
    Den svenska kronan måste behållas för all framtid. Vi har snart endast tre mynt att hantera vid våra betalningar. Enkelt och bra!
    Euron är att återgå till en tungrodd och ålderdomlig valutasituation med ca 8 olika valörer av mynt att hantera. Rena rama stenåldern! Typiskt politisk konstruktion.
    Varför ska allt göras besvärligare. Helt vansinnigt med så många olika myntvalörer!
    Dessutom innebär en egen valuta större handlingsmöjligheter för vår egen Riksbank att parera, bromsa och stimulera i olika ekonomiska situationer.
    Återigen Lycka till i valet!

    SvaraRadera