lördag 6 juni 2009

Junilistan överraskar igen, som alltid

Junilistan har varit uträknad under hela valrörelsen med opinionssiffror runt två procent. Junilistan dansade en mandatperiod och tack och adjö har tidningar och politiker skrivit i ett rent önsketänkande. Förra valets storskräll har räknats ut främst på grund av vår skarpa EU-kritik.

Men i Novus sista opinionsmätning, helt och hållet gjord under valveckan, händer plötsligt någonting, inte speciellt oväntat för oss men för våra olyckskorpar

Våra väljarsympatier innebär att vi i Junilistan närmar oss fyraprocentsspärren. Den sjunde juni har dessa 3,8 % procent återigen ökat och tangerar vårt tidigare resultat. Enligt Novus kan man också se i underlaget att Junilistans sympatisörer blivit fler i slutet av veckan.

I förra EU-valet, 2004, växte våra väljarsympatier enormt de allra sista dagarna före valet och vi blev det tredje största svenska parti i parlamentet.

Samtliga opinionsinstitut missade den här spurten eftersom de slutade mäta för tidigt. Vad är det som gjort att vi inom Junilistan nu åter börjar locka till sig väljare så här i slutet av valkampen?

Förmodligen har den sista veckans mer intensiva valrörelse behövts för att väljarna ska bli påminda om vårt EU-kritiska alternativ. Junilistan syns i vanliga fall nästan inte alls i media vi har mer eller mindre blivit bojkottade av press, radio och tv. Inte minst av public service programmet Agenda. Syns vi inte finns vi inte är den enkla devisen.

Men nu har vår nye partiledare Sören Wibe fått sitta i morgonsoffor och debattstudior var och varannan dag den senaste veckan. Hans tal om att alltför mycket makt flyttats till Bryssel och att både vänster- och högersidan i svensk politik bidragit till det, går uppenbarligen hem.

Dessutom har vi nominerat vår grundare och tidigare ordförande Nils Lundgren till ny kommissionär efter avgående Margot Walström. Vilket skulle vara det mest fördelaktiga valet för både EU och Sverige för att stävja den oerhörda korrumption som grasserar inom EUs penningtransaktioner.

Våra 3,8 procent kan bli en bra bit över 14 procent igen, trenden upprepar sig från föregående val.

I övrigt följer Novus sista mätning de tidigare trenderna; För både moderater och socialdemokrater ser valet ut att bli en besvikelse. Vilket i och för sig inte så konstigt.

Här delar Sven Wemmeus, Bredaryd och jag samma åsikt att EU-parlamentsvalet ytterst handlar om vilket Europa vi vill ha. Majoriteten i EU-parlamentet vill att mer makt och pengar ska föras från medlemsländerna till Bryssel.

De borgerliga partierna och Socialdemokraterna har gemensamt röstat ja till alla EU-fördrag och avtal. Detta har lett till att cirka 70 procent av våra svenska lagar nu har anpassats till direktiv och förordningar från Bryssel.

Junilistan vill att Europa även i framtiden ska vara en kontinent med självständiga och fredligt samarbetande länder och inte en maktfullkomlig stormakt. Junilistan vill inte att Sverige ska ingå som en del i ett militariserat Europa. Sverige ska ha en egen röst i världen och bevara sin alliansfrihet.

Demokratifrågorna

Även om EU på många sätt är bra för Sverige och Europa gäller det att värna om demokratifrågorna.

Junilistan är kritisk till att EU-samarbetet alltmer används till övervakning och kontroll av medborgarna. En europeisk superstat, med starkt ledarskap, är ingen garanti för fred, frihet eller demokrati.

För Sveriges del skulle det kunna innebära att vi tvingas in i konflikter vi inte vill vara med om.
Vi vill ha ett effektivt och modernt EU-samarbete och anser att EU endast ska arbeta med ett fåtal gemensamma europeiska utmaningar, främst gränsöverskridande miljöproblem och göra det enkelt att handla, resa och studera i Europa.

Junilistan går emot den politiska elitens ambition att förvandla Europa, med dess mångfald av självständiga stater, till ett Europas förenta stater.

”Högmod går före fall” är ett ordspråk som har tidlös giltighet. Junilistan samlar den svenska EU-kritiken – från höger till vänster. En röst på Junilistan är en röst för ett mer avgränsat och effektivt EU-samarbete.

Det handlar inte om inrikespolitik.

Kom ihåg att EU-parlamentsvalet inte handlar om svensk inrikespolitik. Det handlar om EU:s makt och inflytande över vår svenska demokrati. Därför ska du inte känna dig bunden av föråldrad partilojalitet. Välj det EU-kritiska alternativet Junilistan.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

1 kommentar:

  1. Min röst lades på dig och Junilistan nu i EU-valet. MvH Norberg!

    SvaraRadera